Houby, které chutnají i léčí – hlíva ústřičná a Shiitake

Jíte houby? Mně nikdy nechutnaly. Představa, že sním houbu ve mně evokovala scénu z Harryho Pottera dvojky, kdy Ron podlehne zaklínadlu “žer slimáky”. Naštěstí jsem se dozvěděla, že babky ani hříbky zas takové terno nejsou, takže když ohrnu nos nad smaženicí, nijak výživově nestrádám. Pak jsem ale zjistila, že jsou i houby, které by se naopak jíst měly a našemu zdraví mohou výrazně prospět. A že existují i chutné recepty, které přesvědčí i nejzarytější odpůrce hub. Jaké houby to jsou? A jak jejich zdavotních benefitů využít? Vše si povíme!

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je právě tou houbou, která by vám neměla uniknout, pokud dbáte o své zdraví a vyvážené stravování. Proč právě hlíva? Je to totiž doslova zabijačka cholesterolu v krvi! Různé studie prokázaly, že konzumace hlívy ústřičné výrazně snižuje rizikový cholesterol. To ale rozhodně není všechno! Hlíva zlepšuje imunitu a zvyšuje tvorbu červených krvinek. Je vyhlášená svými protizánětlivými účinky. Působí proti virovým i bakteriálním a plísňovým onemocněním, proti ekzémům i hemeroidům. Úspěšná je také při léčbě popálenin. A nás, milovnice krásy, jistě potěší, že příznivě působí na naši pleť. Složky z ní proto najdete v krémech po opalování i v kosmetice na akné. Díky všem svým účinkům je přezdívaná “elixírem věčného mládí”. Skvělý výčet, že? Hlívu se tedy zkrátka jíst vyplatí. Jak ale na to?

Hlíva ústřičná obsahuje:

  • glukany – polysacharidický β-(1,3/1,6)-D-glukan (pleuran) – ovlivňuje cholesterol
  • terpeny – pleurotin – antibiotická, antitrombotická látka
  • vitamíny skupiny B
  • esenciální aminokyseliny
  • nenasycené mastné kyseliny
  • a spoustu dalších prospěšných látek

Použití hlívy ústřičné v kuchyni

Dávno už nejsem z těch, kteří houby z jídla pečlivě vybírají. Zvlášť pokud jde o tak zdravou a v kuchyni oblíbenou houbu. Takže vím, že hlíva ústřičná má příjemně nasládlou chuť a dá se jíst na různé způsoby. Výborná je v kombinaci se zeleninou, ale hodí se také do omáček, polévek i do salátů. Dá se jíst i sušená, naložená v octě, kysaná nebo uzená.

Tip na recept: Dršťková polévka s hlívou ústřičnou

Mou oblíbenou úpravou hlívy je recept na falešnou dršťkovou. Pokud vám dršťky taky zrovna nepřirostly k srdci, je to skvělý způsob, jak si dršťkovou vychutnat a dršťky nahradit zdravou hlívou.

Co budete potřebovat?

Na 4 porce používám:

  • asi 250g hlívy ústřičné, ale lze použít i více
  • 2 cibule
  • sádlo nebo máslo
  • sůl
  • pepř
  • mletou sladkou papriku
  • majoránku
  • česnek
  • hovězí bujón
  • jíšku na zahuštění

Jak postupuji?

Nejdřív na sádle nebo másle zpěním cibulku a poté přidám nakrájenou hlívu. Chvilku podusím a přidám sladkou papriku. Zamíchám a zaliji vodou, jinak paprika zhořkne. Následně osolím, opepřím, přidám nasekaný česnek a bujón. Vařím, dokud hlíva nezměkne. Pak zahustím jíškou, přidám majoránku a nechám ještě chvíli povařit. A je to hotové! Zdravá a skvělá “dršťková”.

Jak konzumovat hlívu ústřičnou

Při shánění hlívy máte několik možností. Od konce léta až do začátku zimy se můžete vydat do lesa, kde ji najdete na kmenech listnatých stromů. Hlíva ústřičná je pojmenovaná podle svého klobouku, který právě ústřice připomíná, což vám může usnadnit ji rozeznat. Dá se pěstovat i doma na zahrádce.

Pokud ale nejste zrovna nejlepším houbařem, nemáte tu možnost, nebo se prostě bojíte, že si ji spletete s nějakými “houbičkami”, raději si ji kupte. Případně můžete sáhnout rovnou po některém z vymakaných doplňků stravy, který všechny zdravotní účinky hlívy zachovává a odpadá vám tak starost se zpracováváním a vařením. Abyste z hlívy vytěžili všechny její zdravotní přínosy, je důležité užívat ji pravidelně. I v tom mohou pomoci právě 100% extrakty, protože bychom jinak těžko snědli takové množství hlívy a tak často, aby nám byla co nejvíce prospěšná.

Houba Shiitake

Houba Shiitake je další léčivou houbou, která si zaslouží pozornost. Její účinky jsou podobné jako v případě hlívy a nejsou o nic méně skvělé. Významně podporuje imunitní systém a taktéž snižuje cholesterol v krvi. Zaujati? Výzkumy v Japonsku navíc odhalily i její antivirové a antibiotické schopnosti. A to stále není vše! Už od dob historických herbářů je označována za protirakovinnou houbu. Využívá se i při léčbě žlučových kamenů, chorobách srdce a cév, napomáhá při léčbě cukrovky nebo anémie.

Houba Shiitake obsahuje:

  • β-glukany – účinky na imunitní systém
  • eritadenin – ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
  • vitamíny B2, B6, D
  • kyselina pantotenové
  • selen
  • zinek
  • a další prospěšné látky

Použití houby Shiitake v kuchyni

Houba shiitake se nazývá také houževnatec jedlý a jedlá je opravdu hodně. Recepty z ní jsou oblíbené hlavně v čínské a japonské kuchyni, takže ji najdete třeba v tradiční miso polévce, ale i ve spoustě dalších polévek a tradičních smažených, vařených i dušených jídel. Chutná výtečně a často ani nezaznamenáte, že právě jíte Shiitake.

Tip na recept: Asijské nudle s Shiitake

Shiitake mám nejraději v tradiční asijské úpravě s nudlemi. Je to výborná náhrada masa, takže pro všechny vegetariány se určitě vyplatí zpozornět!

Co budete potřebovat?

Na 4 porce používám:

  • Asi 150g Shiitake
  • 2 červené cibule
  • 3 jarní cibulky
  • 3 celery
  • hráškové lusky
  • limentkovou šťávu
  • česnek
  • arašídový olej
  • sojovou omáčku
  • instantní nudle

Jak postupuji?

Nudle zaliji vroucí vodou a nechám asi 15 minut odstát. Zatím oloupám a nakrájím cibuli, nasekám česnek a očistím a nakrájím houby. Stejně tak nakrájím i jarní cibulky, na tenké plátky celer a lusky. Poté nudle sliji a propláchnu. V pánvi nebo woku rozehřeji olej a zpěním cibulku, přidám česnek, houby, zbylou zeleninu a ochutím. Smažím a míchám asi 5 minut. Následně přidám nudle, vše promíchám a pár minut vařím společně. A je to hotové! Rychlé a výborné.

Jak konzumovat Shiitake

Shiitake u nás bohužel přirozeně neroste, její mateřskou domovinou je Asie, takže si ji v lese do košíku jen tak nepřihodíte. Patří ale mezi nejrozšířeněji pěstované houby, sehnat ji tedy není zase tak těžké. A samozřejmě pro maximální využití jejích léčivých vlastností se vyplatí kouknout po přírodních extraktech z ní. Doplňky obsahují ideální koncentraci látek, jsou připravené jen z těch nejlépe pěstovaných hub a jsou tedy ideální, pokud chcete podpořit své zdraví.

1 Comment

Přidat komentář