“Baking” pečení make-upu – co to znamená?

Anglický název pro pečení (baking) byste asi očekávali na blozích o vaření. Když jde ale Kim Kardashian “péct” opravdu tím nemyslí buchtu 😀 Tenhle termín se totiž v zahraničí používá pro kosmetickou proceduru, kterou jste už možná zaznamenali ve videích převážně zahraničních youtuberek. Vede k perfektnímu bezchybnému vzhledu pleti, takže se používá hlavně při líčení na focení nebo natáčení.

Asi už znáte konturování a rozjasňování, jakožto základní techniky při líčení. Baking (pečení) nebo taky cooking (vaření) make-upu je ale poslední dobou neméně populární technikou a v praxi ji zaznamenáte skoro v každém druhém make-up videu na youtube.

Možná jste tenhle trend už zaznamenali, ale spíš jste si řekli, co to je za nehoráznou blbinu. Při bakingu totiž dotyčná vypadá jako kdyby si pod oči nanesla pořádnou vrstvu omítky.

O co tedy jde?

Jde o to, že necháte transparentní pudr ve větší vrstvě několik minut “uležet” na obličeji, což umožní, aby teplo z vašeho obličeje spojilo make-up a korektor pod pudrem a po odstranění pudru zanechalo dokonalý finiš a rozjasnění pleti.

Pokud si chcete “pečení” vyzkoušet, tady je návod!

  1. Nejdříve aplikujte svůj obvyklý make-up.
  2. Hydratujte oblast kolem očí. Aplikujte oční krém, abyste hydratovali pokožku a minimalizovali tak vzhled jemných vrásek  nebo záhybů. Chvilku vyčkejte, dokud se krém nebo sérum neusadí.
  3. Aplikujte silně krycí korektor pod oči. Použijte ho od jablíček vašich tváří až pod vaše oči i směrem k uším. Poté ho zapracujte vlhkou houbičkou na make-up (Beauty blenderem).
  4. Naneste další vrstvu jiného korektoru. V tomhle okamžiku si možná řeknete, že je to už opravdu moc. Můžete tento krok vynechat a i tak dosáhnout dobrého výsledku, ale pro klasický “baking” to chce dvě opravdu silnější vrstvy. Po nanesení druhé vrstvy korektoru jej znovu zapracujte houbičkou na make-up. Ujistěte se, že jste zakryli a zjemnili všechny záhyby a jemné vrásky kolem očí.
  5. Naneste transparentní pudr. Použijte hustý štětec, abyste aplikovali  vrstvu průsvitného pudru na celou plochu korektoru.
  6. Nyní nadchází fáze “pečení” nebo “vaření” make-upu. Použijte houbičku na make-up postříkanou fixačním sprejem. Poté ji ponořte do průsvitného pudru, který jste použili v kroku 4 tak, aby prášek velkoryse zabalil oblasti, kam jste aplikovali korektor. Prášek ponechte na pleti po dobu 5 až 10 minut.
  7. Odstraňte pudr. Použijte stejný hustý štětec z kroku 4 a jemně setřete přebytečný pudr.

A máte napečeno!

Funguje to?

Zřejmě ano, tahle technika je využívána make-up ikonami po celém světě, takže zjevně má nějaký smysl. Osobně jsem ale nezkoušela:) Mám radši jemnější líčení a baking vede sice k bezchybnému, ale podle mého názoru, i trochu umělému vzhledu.

2 Comments

Přidat komentář